W dzisiejszych czasach podstawą jest, to by w codziennej diecie znalazły się, jak największe ilości przeciwutleniaczy, których zadaniem jest niszczenie i wydalanie wolnych rodników z organizmu. Te niesparowane atomy tlenowe naturalnie występują w organizmie ludzkim, a przyczyniają się one do przedwczesnego starzenia się, a także do zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów. Jeżeli chcemy zwalczyć ich działanie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, należy spożywać duże ilości antyoksydantów. Warzywa i owoce są ich podstawowymi przeciwutleniaczami. Prowadzenie zdrowiej diety pomoże nam zachować zdrowie i młody wygląd na dłużej. Przekonaj się, które ze składników odżywczych przyczyniają się doniszczenia wolnych rodników.
Witamina C
Uważa się, że witamina C to lider spośród witamin, które mają działanie przeciwutleniające. Znajduje się ona w dużej ilości w warzywach i owocach różnego rodzaju. Kwas askorbinowy to jej nazwa medyczna. Jej zadaniem, jest wyszukiwanie i neutralizowanie wolnych rodników, które krążą po organizmie człowieka przyczyniając się w bezpośredni sposób do niszczenia komórek. Witamina C to składnik niezbędny do prawidłowego procesu produkcji krwinek, a także kieruje ona przekaźnikami chemicznymi, których zadaniem, jest zwalczanie choroby.
Selen
Również sole mineralne wykazują działanie przeciwutleniające. Jednym z nich jest selen, który w dużych ilościach znajduje się w pestkach dyni, która bogata jest także w witaminę E, której dodatkową przyswajalność może zagwarantować Selen. Ten składnik wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego, posiada on również właściwości przeciwzapalne. A dodatkowo korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka występowania zwału serca oraz udaru mózgu. Selen obecny jest przede wszystkim w:
Drobiu,
Rybach,
Jajkach,
Produktach pełnoziarnistych,
Cebuli.
Witamina A
Powracając raz jeszcze do witamin, na tej liście z pewnością nie może zabraknąć witaminy A, która wraz z witaminą C i E uważana jest za największy naturalny przeciwutleniacz. Witamina A przyczynia się do blokowania procesu tworzenia się wolnych rodników w organizmie. Spożywanie witaminy A pozwala również na zmniejszanie wchłaniania toksyn z zewnątrz. i Zmniejsza ona również szkodliwość ich działania. Dzięki temu witamina A przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Jest podstawowa witamina, która neutralizuje wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę siatkówki oka, jednocześnie poprawiając wzrok i zmniejszając ryzyko powstawania zwyrodnienia plamki żółtej. Występuje najczęściej w warzywach i owocach żółtych, czerwonych i pomarańczowych.