Jędrne, chrupkie ogórki kiszone to przysmak, po który chętnie sięgamy. Są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw kuchni polskiej. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych mają one także zdrowotne właściwości. Co więcej, są uważane za skarbnicę zdrowia. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów oraz wiele innych cennych składników odżywczych. Ogórki kiszone to również bogactwo probiotyków. Poprawiają florę bakteryjną jelit i pozytywnie wpływają na pracę całego układu pokarmowego. Ze względu na wyjątkowe ich właściwości, powinny jak najczęściej pojawiać się na naszych talerzach.
Historia ogórka kiszonego
Choć wydawać, by się mogło, że ogórki kiszone to przekąska rodem z kuchni polskiej, to okazuje się jednak, że zajadali się nimi już starożytni Grecy i Rzymianie. Wyjątkowe właściwości ogórków kiszonych doceniał między innymi Juliusz Cezar, który na stałe wprowadził je do diety swoich żołnierzy. Również Kleopatra chętnie spożywała kiszonki. Wierzyła, że dzięki nim będzie jeszcze piękniejsza.
Na polskie stoły ogórki kiszone trafiły w średniowieczu. Dziś nie wyobrażamy sobie, aby mogły zniknąć z naszej diety. Początkowo kwasiło się je w dużych, dębowych beczkach. Ciasno ułożone zalewało się wodą, przyprawiało solą, koprem, chrzanem i czosnkiem. Beczkę z ogórkami umieszczano w studni lub w innym naturalnym zbiorniku wodnym, co zapewniało idealne warunki do ich przechowywania. Dziś zwykle kisimy ogórki w szklanych słojach. Może nie smakują tak, jak te z beczki, to i tak ich smak jest niepowtarzalny.
Gdzie kupić najlepsze ogórki kiszone?
Są jeszcze miejsca w Polsce, gdzie znaleźć można jędrne i chrupkie ogórki kiszone, smakiem przypominające te, tradycyjnie kiszone w beczkach. Jednym z nich są Delikatesy U Fukiera. Zamknięte w szklanych słojach ogórki kiszone Magdy Gessler to przysmak na co dzień serwowany w najsłynniejszej warszawskiej restauracji U Fukiera. Nad procesem ich przyrządzania czuwa sam Szef Kuchni, ale słynna restauratorka również dba o to, aby były one przygotowane według tradycyjnego przepisu.
Ogórki kiszone dostępne w delikatesach, jak i na miejscu w restauracji U Fukiera charakteryzują się odpowiednią chrupkością i jędrnością. Do ich przygotowania wykorzystywane są wyłącznie wysokogatunkowe warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. Najważniejszym jednak elementem, odpowiadającym za wyjątkowy ich smak, są przyprawy. Sól to podstawa, aby jednak ogórek smakował wyśmienicie, potrzebny jest również korzeń chrzanu, czosnek, koper, a także liście wiśni i dębu oraz liść chrzanu. Taka kompozycja przypraw gwarantuje ogórkom kiszonym nie tylko wyjątkowy smak, ale też odpowiednią jakość.